אין ספק כי פעילות גופנית מועילה לבריאות הגוף והנפש, אך על מנת להפיק את מרב התועלת מן הפעילות הגופנית, עלינו לשלב תזונה נכונה שתספק לגופנו "דלק" שיאפשר לגוף להמשיך ולתפקד ביעילות.
גופנו הוא כמו מכונה, כאשר גופנו בפעילות הוא שורף קלוריות, וכדי להמשיך לתפקד כראוי הוא זקוק לתזונה נכונה שתחזק אותו, תבנה את השרירים ותחטב את הגוף כפי שאנו רוצים.
כדי לדעת מהי התזונה הנכונה הדרושה לגוף בזמן האימונים ומתי צריך לצרוך כל אחד ממרכיבי המזון, יש להתחשב בתדירות ואורך האימונים ולהבין כיצד פועלים מרכיבי המזון על גופנו.
כל אחד מאיתנו מבצע פעילות גופנית למטרה אחרת, להרגשה טובה וקלילה, לחילוף חומרים מהיר יותר, למטרות בריאותיות, לשיפור מצב הרוח, לפיתוח גוף שרירי, להשגת גזרה יפה וחטובה וכו'.
גם התעמלות קלה ולא מאומצת כגון הליכה ברגל, ריצה, או כל פעילות ספורטיבית אחרת שתתבצע לפחות 3-4 פעמים בשבוע למשך 45 דקות לפחות בכל פעם, תועיל לגוף, לבריאות, לירידה מתונה במשקל, לחיטוב הגוף, וזאת בתנאי שתשולב בתזונה נכונה.
ספורטאים מקצועיים וגם חובבנים צריכים להתייחס ברצינות רבה לתזונה הנצרכת על ידם לפני ואחרי האימונים הגופניים, שהרי במהלך האימונים מתמקדים בפעילות השרירים, תוך כדי הפעלת כח, גמישות, מהירות וכו', ואם תשולב תזונה נכונה, תוכלו להפיק את המקסימום מהאימונים
המלצות אכילה נכונה למתאמנים
-ראשית – יש להקפיד על צריכת נוזלים בכמות רבה.
– ספורטאים לפני תחרויות זקוקים לאנרגיה זמינה בגוף לפני התחרות, על כן כדאי לצרוך לפני תחרויות מזונות בעלי אינדקס גליקימי גבוה שקצב החדירה שלהם לדם מהיר ומיידי, אלו הן הפחמימות המלוות בשומן וסיבים תזונתיים אשר יחדרו לדם בקצב מהיר וישמשו לספורטאי לאנרגיה זמינה.
– על מנת לקבל "תמיכה" של הגוף לקראת אימון או להחזיר אנרגיות ונוזלים שאותם אנו מאבדים במהלך האימון, כדאי להקפיד על צריכה של 1-2 מנות פחמימה ומנת חלבון
כ – 3 שעות לפני האימון, וכשעה לפני האימון מומלץ לצרוך 1-2 מנות נוספות של פחמימות.
הפחמימות מאוחסנות בגופנו בצורת גליקוגן המשמש לשרירים כמקור אנרגיה בזמן הפעילות הגופנית. כאשר הגוף אינו מקבל גלוקוז מהפחמימות, מאגרי הגליקוגן בכבד ובשרירים מצטמצמים, והגוף ייצר גלוקוז ממרכיבי מזון אחרים כגון החלבונים.
החלבון תפקידו לבנות, לשמור, לתקן ולשקם את רקמות הגוף וכאשר אין לגוף אספקת סוכר הופך החלבון לגלוקוז ומספק את האנרגיה במקום הפחמימות, אך הקטנת תכולת החלבון תפגע בשרירים, מכאן עולה כי חובה עלינו לספק לגוף את הכמות המספקת של הפחמימות בתזונה היומיומית.
– הפחמימות שאנו צורכים מתחלקות לשניים, פחמימות פשוטות ופחמימות מורכבות. הפחמימות הפשוטות הם סוכרים כגון דברי מתיקה ופירות והפחמימות המורכבות הם מזון כגון אורז, לחם, קטניות וכו'.
הפחמימות המורכבות הן שמשמשות כדלק ואנרגיה לגוף לאחר שהן מתפרקות בגוף. לאחר ארוחת פחמימות גופנו משתמש בגלוקוז לצרכי אנרגיה, מאחסן חלק נוסף כגליקוגן והשאר יהפך לסוכר שיהפוך לשומן.
צריכת הפחמימות תסייע גם בחילוף החומרים בגוף ובתפקודה התקין של מערכת העצבים.
– החלבונים משמשים לבנייה, שמירה ושיקום התאים בגוף התאים השריריים, ההורמונים והאנזימים. החלבונים מגיעים ממזונות מן החי כגון בשר, ביצים, גבינות וכו'.
השרירים בגופנו מסוגלים להפוך חלבונים לאנרגיה וזאת כאשר אין בנמצא פחמימות.
ספורטאים זקוקים ל 1.6 גר' חלבון לכל קילו ממשקל הגוף שלהם ו – 3 גר' פחמימה על כל 1 גר' חלבון, כך יוכלו לתרום לבניית השרירים ברמה המירבית.
חלבונים שיצרכו מעבר לצריכה היומית המומלצת יהפכו לשומן ולא יחזרו להיות חלבון.
– שומנים – כאשר אנו עושים פעילות גופנית ממושכת של למעלה משעה אנו מתאמצים, מאגר הפחמימות מידלל ואז מתחיל פירוק השומנים המשתחררים מרקמת השומן והופכים לחומצות שומן חופשיות, הן מגיעות לרקמת השריר דרך זרימת הדם.
– מים – גופנו מורכב מ – 93% נוזלים, לכל גרם גליקוגן מצורפים 3 גר' נוזלים, על כן יש לדאוג לצרוך נוזלים רבים יחד עם הפחמימות שצורכים לפני כל אימון.
בנוסף, לגופנו מנגנון לוויסות החום, הוא מסוגל לקרר את עצמו על ידי שחרור נוזלים – הזיעה, על כן, לפני כל אימון, במהלכו ואחריו, צריכים אנו לצרוך מספיק נוזלים על מנת שהגוף יוכל לקרר את עצמו.
הנוזלים מסייעים גם להתאוששותם המהירה של השרירים כאשר הם מתאמצים במהלך האימונים הגופניים.